Dakpannen, metaalplaten, bitumen, EPDM, PVC en een rieten dak. Dit zijn allen verschillende soorten dakbedekking die de dakdekker Den Haag op het dak van een huis, bedrijfspand of schuur kan aanbrengen. Welke soort dakbedekking voor jouw dak de juiste keuze is hangt af van verschillende factoren. Iedere soort heeft namelijk zijn unieke eigenschappen, voor- en nadelen. Het eerste onderscheid moeten we maken in het soort dak waarop de dakbedekking aangebracht moet worden. Voor platte en hellende daken worden namelijk verschillende soorten dakbedekking gebruikt.
Dakbedekking voor een plat of hellend dak
Of een dakbedekking voor een plat of hellend dak bedoeld is bepaalt de keuzes die je kunt maken voor de verschillende soorten materialen. De meeste huizen in Nederland hebben een hellend of schuin dak, terwijl veel bedrijfspanden, schuren en garages juist een plat dak hebben. Op hellende daken wordt vaak gekozen voor dakpannen als dakbedekking. Echter behoren ook metaalplaten van materialen als aluminium, koper en zink tot de mogelijkheden. Platte daken hebben met andere weersomstandigheden te maken en hier zijn dan ook andere soorten dakbedekking voor geschikt. Het meest gebruikte materiaal is bitumen. Echter behoren ook EPDM en PVC tot de beschikbare opties voor een plat dak.
Keuze voor verschillende soorten materialen
Welk materiaal je voor de dakbedekking van een dak kiest is afhankelijk van verschillende factoren. De aanschafprijs van het materiaal is bijvoorbeeld van belang en kan sterk verschillen. Ook de prijs voor het aanbrengen van de dakbedekking is vaak verschillend. Sommige materialen zijn namelijk makkelijker en daardoor sneller aan te brengen dan andere materialen. De factoren die echter volgens de dakdekker Den Haag vooral de keuze voor een soort dakbedekking bepalen zijn de bestendigheid tegen de verschillende soorten weersomstandigheden en de levensduur van een materiaal. Dakpannen zijn bijvoorbeeld in beton, leien en klei te vervaardigen. De gemiddelde levensduur van deze materiaalsoorten zijn respectievelijk 30, 40 en 50 jaar.