Reparatie van beschadigde nokvorst

De nokvorst bevat de speciale dakpannen die het bovenste deel van het dak dichtmaken. Het is een soort omgedraaide V die de dakpannen aan de ene zijde van het dak verbindt met de pannen aan de andere kant van het dak. Bij wat oudere huizen is deze nokvorst vaak vastgelegd met specie, om er zo voor te zorgen dat de nokvorst goed blijft liggen. De nokvorst kan immers veel minder goed aan de pannen worden vastgeklemd dan dit met reguliere plannen het geval is. dakwerkHet kan voorkomen dat deze verbindende specielaag door de weersinvloeden minder stevig wordt. Zo kan er vocht in komen, waarna het vocht bij bevriezing kan uitzetten en zo kan barsten. Bovendien heeft het specie gewoon veel last van de weersinvloeden. Regen, wind, sneeuw, het komt allemaal op de nokvorst en de specie terecht. Het moge duidelijk zijn dat het in deze gevallen belangrijk is dat het specie wordt gerepareerd zodat de nokvorst weer stevig komt te liggen.

Wanneer moet ik actie ondernemen?

Uiteraard is de ene nokvorst de andere niet, zo vertelt ons de dakdekker uit Den Haag. Een nokvorst kan soms honderd jaar meegaan, terwijl de andere nokvorst na tien jaar al problemen geeft. Het is daarom erg lastig om een richtlijn op te stellen. Bij de meeste huizen zien we dat na een jaar of dertig de nokvorst los komt te liggen, maar dat hangt dus erg af van de situatie. Een nokvorst kan door de bouwer al erg stevig zijn neergelegd of juist niet goed zijn vastgemaakt. Ook zal het ene huis meer weersinvloeden te verduren hebben dan een ander huis, waardoor ook de levensduur van het dak flink kan variëren.

Uiteraard is het ook zaak dat u actie onderneemt wanneer u ziet dat het niet goed gesteld is met de nokvorst. U kunt dat vaak al zien aan de specie die de nokvorst op zijn plaats houdt. Ziet dat er korrelig en poreus uit? Dan is het een goed moment om de specie te laten vervangen en de nokvorst opnieuw vast te laten leggen.

Bij twijfel tijd voor een dakinspectie

Wanneer u twijfelt over de staat van het dak, kan het goed zijn om een dakinspectie uit te laten voeren. Met een dakinspectie kan de dakdekker de staat van het dak inschatten en u zo op de hoogte houden van aanstaande onderhoudswerkzaamheden. Hij kan inschatten of de nokvorst nog stevig genoeg ligt om nog een paar jaren vooruit te kunnen, of dat het wijs is om de nokvorst alvast te laten verstevigen. Uiteraard hangt dat ook van uw budget af. Soms is het immers budget technisch gezien handiger om de nokvorst nog even wat vaster te leggen en over een paar jaar pas de nokvorst te laten vervangen.

Waarom kiest u voor ons?

Persoonlijk advies
Vakkundig
Uw dak optimaal geïsoleerd
Lekkages snel verholpen
Neem contact op

Heeft u last van een daklekkage of wilt u graag meer informatie ontvangen over onze diensten neem dan contact op.

Call Now Button